органи

дан друштва

признања

> награда "Павле Ивић"

:: Награда "Павле Ивић" ::

У част славног српског лингвисте и слависте светског гласа –  академика Павла Ивића (1924-1999), Славистичко друштво Србије установило је 2000. године, уз сагласност породице преминулог великана, награду која носи његово име. Награда се додељује једном годишње за најбољи рад из српске лингвистичке славистике објављен у периоду од 19. септембра (датум смрти П.  Ивића) претходне до 19. септембра текуће године. – В. Правилник о награди „Павле Ивић“> | Одбор за доделу награде „Павле Ивић“>  слисак досадашњих лауреата>.

ПРАВИЛНИК О НАГРАДИ „ПАВЛЕ ИВИЋ“

>>> пречишћени текст Правилника (pdf)

< на врх стране

ОДБОР ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ «ПАВЛЕ ИВИЋ»

Проф. др Слободан Реметић, редовни члан АНУРС, председник
Проф. др Недељко Богдановић
Проф. др Гордана Јовановић
Проф. др Драгољуб Петровић
Проф. др Предраг Пипер, редовни члан САНУ
Проф. др Срето Танасић
Проф. др Бранкица Чигоја

ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „ПАВЛЕ ИВИЋ“ ОД 2001. ГОДИНЕ

• За 2000: Владимир Павлович Гутков (В. П. Гудков) за књигу Славистика. Сербистика. Москва, 1999, 206 стр.

• За 2001: Мирослав Николић за дело Обратни речник српскога језика. Београд, 2000, 1410 стр.

• За 2002: Радивоје Младеновић за монографију Говор шарпланинске жупе Гора. Београд, 2001, 606 стр. + 54 карте (Српски дијалектолошки зборник, књ. 48).

• За 2003: Драгољуб Петровић (ред.), Светлана Малин-Ђурагић, Дејан Милорадов, Катарина Сунајко, Ивана Црњак и Биљана Бабић за Речник српских говора Војводине. Свеска 3: Ђ-Ј. Нови Сад, 2003, 218 стр.

• За 2004: Софија Милорадовић за монографију Употреба падежних облика у говору параћинског Поморавља. Балканистички и етномиграциони аспект. Београд, 2003, 365 стр.

• За 2005: ауторски колектив монографије Синтакса савременога српског језика: проста реченица. Београд, 2005, 1165 стр. -- Предраг Пипер, Ивана Антонић, Владислава Ружић, Срето Танасић, Људмила Поповић и Бранко Тошовић.

• За 2006: Марта Бјелетић за монографију Исковрнути глаголи. Београд, 2006, 489 стр.

• За 2007: а) Слободан Павловић за монографију Детерминативни падежи у старосрпској пословној писмености. Нови Сад, 2006, 495 стр. и б) Рајна Драгићевић за монографију Лексикологија српског језика Београд, 2007, 366 стр.

• За 2008: ауторски колектив Речника српског језика. Нови Сад, 2007, 1561 стр. -- Милица Вујанић, Даринка Гортан-Премк, Милорад Дешић, Рајна Драгићевић, Мирослав Николић, Љиљана Ного, Васа Павковић, Никола Рамић, Рада Стијовић, Милица Тешић и Егон Фекете.

• За 2009: Рада Стијовић за монографију Говор Горњих Васојевића. Београд, 2007 [2008].

• За 2010: Драгољуб Петровић и Снежана Гудурић за монографију Фонологија српскога језика. Београд, 2010, 524 стр.

• за 2011: Радојка Цицмил-Реметић за монографију Топонимнија Пивске планине. Београд, 2010, 354 стр.

• за 2012: Милета Букумирић за Речник говора северне Метохије. Београд, 2012, 704 стр. и Снежана Петровић за монографију Турцизми у српском призренском говору. Београд, 2012, 418 стр.

Славистичко друштво Србије © 2005